Jumaat, 21 September 2018


mi bayam home made

Sejak memiliki noodle maker ni memang rajin buat mi.. dulu anak-anak tak gemar makan mi kuning disebabkan ibunya tak reti masak mi (hahahaha)... bukan tak reti ... actually mi tu sendiri yang buatkan aku tak reti nak masak mi.. ada rasa pahit la.. rasa mentah la.. bertukar kaler dari kuning ke kaler merah dll... ada yang bagi petua cuci dulu mi tu.. ada juga yang kata tak perlu cuci just lalukan saja air atas me tu... ada juga yang kata rebus/celur dulu mi tu.. kesudahnya tak payah beli dan tak payah masak kikiki... TAPIII bila dah pandai buat mi sendiri tersangatlah happy rasa hatiku ini... anak-anak tak pernah tolak masakan mi.. sedap katanya.. makanya malam tadi terhasillah mi bayam ladna... nyam nyam... 

Buat mi sendiri lagi jimat dan dijamin kebersihannya. Boleh tahan selama 5-7 hari jika simpan di dalam peti ais. Aneka mi boleh buat.. mi lobak merah, me keladi, mi sawi dll... boleh buat bisnes kecil-kecilan juga....  

mi kuning untuk jualan

Nak tau mesin apa yang kami guna?? Jeng jeng jeng.... semestinya Noodle Maker Noxxa.. Ada sesiapa berminat untuk memiliki NM ni boleh pm sis ye di talian 0196418285 😋😋😋



Khamis, 20 September 2018

10 muharram 1440

Salam 10 Muharam buat semua pembaca... lama sungguh bersawang blog ni... since mabokkan azhad 3 tahun lalu baru pagi ni nak mengemas.. walaupun tiada citer terkini tapi masih ada juga yang sudi mencari info dari pengkongsian yang telah dicoretkan dalam blog ini. Terima kasih semua... insyaAllah blog ni akan kembali aktif semula...😊


Pagi ni kemas-kemas apa yang patut dulu la ... dah bersih dan kemas blog ni baru boleh update story.. stay tune readers !!! 

Jumaat, 15 Januari 2016

Salam Tahun 2016

Bismillah hirrahmannirrahim... syukur Alhamdulillah ke hadrat Ilahi kerana masih diberi peluang untuk menikmati perjalanan kehidupan bersama insan-insan tersayang.
 
Wow!! lama sungguh tidak kemaskini blog Indahnya Hidup Ini. Sedih pula rasanya bila kisah suka duka sepanjang tahun 2015 tak dapat nak dikongsi bersama. Takpe la .. dah ketentuan Nya... ada sebab lama tak update. Kita tutup cerita lama dan kita buka cerita baru di tahun 2016 (walaupun dah masuk separuh bulan Jan.. hihihih.)
 
Anak-anak dah mula persekolahan sesi baru. Aiman pun dah bertukar sekolah. Masa form 1 belajar di SMIP tinggal di asrama. Form 2 belajar di SMKPU1 (KAA=Kelas Aliran Agama). Sebab apa Aiman tukar sekolah??? sebab..... kewangan tak mengizinkan. Semua orang tahukan keadaan ekonomi sekarang ni. so.. ikut kemampuan la. Dapat kelas KAA pun kami dah cukup bertuah. Alhamdulillah.
 
Julnar macam tahun-tahun sebelum ni...tiada perubahan cuma tahun 5 dia dapat naik kelas. Lega rasa hati kami sebab exam mid term last year ada subjek bertanda merah. So... kami pesan pada juna... exam akhir tahun ibu tak nak ada merah. hehehehe... anak perempuan kot... rajin sikit la.
 
Alwani ... dia ni mulut makin petah berbicara. Abang kakak pergi school.. dia pun nak ke school juga. Pesan pada alwani... kalau nak pergi school tak boleh pakai diapers.. so, kami pun train dia guna training pant. Petua nak ajar anak ke tandas mudah saja cuma parents kena bersusah payah sikit la. kena rajin bangun cebokkan anak.
 
Petuanya.. bawa anak ke tandas sejam sekali. buang atau tak itu lain cerita. anak tak nak atau anak kata tak nak buang... bawa saja tujuannya untuk membiasakan diri anak ke tandas. sambil-sambil tu ajar/bagitau bahaya duk lama-lama dalam tandas. Kemudian boleh dipanjangkan dari sejam ke sejam setengah. Untuk perjalanan jarak jauh macam balik kampong.. bawa anak ke tandas sebelum keluar rumah. Sepanjang perjalanan tetap bawa anak ke tandas. singgah la mana-mana public toilet. Dan jangan lupa standby diaper dalam beg/kereta if emergency (tak sempat ke toilet/jalan sesak/public toilet penuh dll). Tapi kena terangkan juga sebab apa anak kena guna diaper dalam keadaan emergency. tujuannya agar anak tidak keliru kejap tandas.. kejap diaper. Malam hari untuk permulaan tidur pakai diaper kemudian parents bawa anak membuang dahulu sebelum masuk tidur.  Begitulah cara kam train alwani. Alhamdulillah... bebas diaper dan jimat. hihihi.
 
Azhad.... si busuk ibu.. si kecik ibu... si tenet ibu... memang anak ibu. Dia sangat berbeza 'peel' nya compare abang dan kakak masa bayi. Azhad ni dia nak ibu sentiasa berada dengannya. walaupun dia dah kenyang dan nak tidur... ibu mesti berada disebelahnya. Memang dia bagi ibu dia rehat saja. Pernah kami suami isteri berkomunikasi dengan bahasa isyarat sebab ... azhad walaupun dia dah tidur...jika terdengar suara ibu pasti terjaga dan menangis nak bersama ibu. lagi satu... azhad suka hisap ibu jari.. hehehehe... sweet memori sungguh.
 
Tumbesaran azhad normal. Alhamdulillah sihat. demam, selsema dan batuk tu biasalah. sekarang umur dah 11bulan setengah. laju jer dia merangkak dan sekarang dah pandai berdiri dan lepaskan tangan. azhad lambat merangkak...dia dapat duduk dulu then berdiri berpapah kemudian baru merangkak. Masih breastfeed dan campur susu kambing mummylicious. Di rumah pengasuh 1 Tupperware susu share dengan alwani. syukur sangat-sangat... rezeki kami lebih kepada rezeki anak-anak dan kesihatan. tahun 2015 anak-anak jarang sakit. syukur sangat. Alhamdulillah.
 
Perniagaan Alwani Baby Land sekarang ni lebih kepada jualan Susu Kambing Mummylicious dan terbaru Susu Kambing Habib. Kami berhajat nak buat sales baki barangan yang ada. InsyaAllah... nanti war-warkan dalam page FB.
 
Semoga Allah merahmati dan merestui perjalanan hidup kami sekeluarga... Indahnya Hidup Ini... tata
 


 

Jumaat, 21 Ogos 2015

2015 - my new baby

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada readers. Semoga sihat dan gembira selalu walau di mana saja uols berada.
 
Untuk makluman readers... ahli keluarga kami telah bertambah dengan kehadiran seorang putera pada 9/2/2015. Alhamdulillah. Itu sebabnya blog kesyanganku ini lama tak update. Antara sebabnya ialah.. sepanjang proses mengandung, tiada mood nak update blog.  Awal-awal pegnen memang mabuk agak teruk sebab moorning sickness dan gastrik. Anak-anak sebelum ni masa mengandungkan mereka.. hilang mabuk pegnen hilang juga gastrik tapi mengandung yang ini pula makin berlarutan gastriknya sampailah usia kandung masuk 8 bulan. Haaaa.... uols bayangkanlah betapa seksanya.. kurang makan .. gastrik.. lebih makan pun gastrik... satu lagi tak boleh pandang pc lama-lama. Buka jer blog ni... rasa pening dan nak muntah. uish...memang rasa lain sangat pegnen kali ni. Syukur Alhamdulillah... akhirnya aku selamat melahirkan baby boy dengan berat 3.33kg.
 
 
 muka tembam... gemukss
 
tunggu ayah sampai nak balik rumah dah.. yeay!!

 kali pertama jejak ke rumah disambut oleh Alwani. Alhamdulillah alwani tidak ada rasa cemburu malah amat sayang dengan adiknya. first word alwani.. "alala..comelnya baby.."
 
 lena tanpa berbedung.
 
usia 7 hari.. ayah cukur rambut baby. Alhamdulillah.

 lebih selesa tidur meniarap
 
belum sampai umur sebulan dah lasak tidurnya
 
 
usia 2 bulan.. wajah baru lepas khatan di klinik najwa shah alam.

alwani jaga adik. sehari lepas khatan dah ok.. Alhamdulillah..

first time ayah bawak jejalan ke sunway pyramid.


sayang kamu berdua... kalian amat istimewa. kalian membesar dalam rahim ibu dan selamat dilahirkan dengan sempurna walaupun ibu mu ini pesakit kanser. syukur Alhamdulillah..Allah Maha Pelindung.


terima kasih en suami. Jasa mu tetap ku kenang walaupun diriku ini kekadang cepat sentap.. huhuhuhu  peace!!


Rabu, 25 Februari 2015

SMIP - Pilihan kami

Ini cerita lama tapi nak share juga la.Cerita mengenai anak teruna sorang ni yang semakin meningkat dewasa Jumani Aiman. Tahun 2014 kecoh dengan soalan peperiksaan UPSR bocor dan semua calon kena repeat paper. Dapat tahu saja kena repeat paper dan jadual exam dilanjutkan ramai anak-anak ini rasa down sangat termasuklah Aiman. Memang nampak sangat kekecewaan pada raut wajahnya. Dia yakin boleh dapat A subjek Matematik tup-tup kena repeat semula. Orang yang terbabit dalam pembocoran soalan UPSR telah dibebaskan tanpa syarat.So... siapa yang salah?? murid-murid?? takpe la. kat dunia ni bolehlah uols terlepas dari hukuman. kat akhirat besok tanggung sendiri la. 

As parent, kami bagi kata-kata semangat dan tidak terlalu menekan Aiman untuk lebihkan/memanjangkan masa study. Anggaplah ia ketentuan Allah dan pasti ada hikmah pada setiap yang berlaku. Ibu ayah terima saja keputusan UPSR nanti. Yang penting Aiman jangan tension dan banyakkan doa dalam solat agar semuanya dipermudahkan.

Alhamdulillah... keputusan UPSR tidak mengecewaan ibu ayah 2A2B1C dan keputusan PSRA - Jayyid. Takpe along... ini baru permulaan dalam menghadapi peperiksaan besar. Ada banyak lagi yang along kena tempuhi. Belajar dari kesilapan dan perbaiki kelemahan diri. Ibu ayah sentiasa doakan yang terbaik untuk anak-anak ibu ayah.


Kami memang berhajat nak hantar aiman ke sekolah berasrama. Tujuannya supaya dia boleh berdikari dan mendalami ilmu agama. Anak-anak zaman sekarang dah expert dalam bab-bab IT. Aiman memang pandai bab-bab ni. download, upload, create video, games tu, games ni dll. so... bila pandai IT ni .. kenalah pandai dan tahu ilmu agama juga. barulah seimbang dunia dan akhirat.

SMIP pilihan terakhir untuk aiman dan dia pun setuju. sekolah ini ada sediakan asrama untuk pelajar-pelajar dari luar daerah. Nak masuk SMIP kena jalani ujian bertulis dan interview. Kami pun last minute dapat tahu pasal ujian ni.. kalau dah rezeki.. lewat daftar pun masih boleh diterima. Markah ujian aiman pun tinggi. alhamdulillah.Bermulalah zaman sekolah menengah berasrama untuk aiman. As ibu, 3 hari sebelum  hantar ke SMIP, ibu dah berhujan airmata. huhuhhuhu...siapa tak sayang anak weiii... nakal macamana pun.. tetap anak... anak yang dikandung dan dijaga bagai menatang minyak yang penuh.

Ibu Ayah doakan along be strong di sana dan belajar agama sebaik mungkin. seimbangkan ilmu dunia dan akhirat. Kami sayang dan rindu Along.. 






Isnin, 26 Januari 2015

Opening new year yang penuh dugaan

Salam sejahtera sahabat semua. Allah Maha Besar.. Allah Maha Besar...
 
Pembukaan tahun 2015 kali ini memang pelbagai dugaan Allah nak uji hamba-hambaNya. Hujung tahun 2014, banjir terburuk melanda Pantai Timur. Adik ipar tinggal di Kg Lati Pasir Mas juga terlibat dengan banjir. Habis tenggelam kereta kancil dia. Barangan dalam rumah pun habis semua rosak. Kami hanya mampu berdoa dari jauh agar saudara-saudara seIslam dan mangsa-mangsa yang terlibat dengan musibah banjir ini tabah dan kuat hadapi ujian ini.
 
Masuk tahun baru.. tahap kesihatan mak mertua (Ma) bertambah buruk. 5 Jan 2015, ketika Ma nak timbang berat badan sebelum buat dialisis... tetiba Ma rebah. Cepat-cepat nurse kat situ tolong papah Ma dan bawa ke wad kecemasan. Doktor telah buat sehabis baik untuk bantu Ma... akan tetapi Allah lebih mengasihi Ma. Ma telah dijemput Ilahi pada 5 Jan 2015 jam 3.40 petang. Abah yang hantar dan teman Ma memang terkejut teramat sangat. Mana taknya... on the way abah ke wad kecemasan untuk lihat Ma, sesampai saja di situ Doktor kata Ma tidak dapat diselamatkan. Allahuakbar...
 
Sejujurnya kami juga terkejut sebab cuti awal tahun hari tu kami sempat balik kampung. 5 hari di kampung Ma memang duduk saja atas wheelchair dia. Tidur pun atas wheelchair dia. Ma tak boleh baring sebab katanya sesak nafas. Kami layan semua kehendak Ma. Ma nak makan burger Malaysia ... en suami usahakan. Ma nak makan ikan sungai en suami dan adiknya berusaha untuk dapatkan ikan sungai. Aku yang tak pernah siang ikan sungai pun dah pandai siang.. (hehehehe nak interprem jugak). Aku as chef sepanjang cuti di kampung. Biras aku pula tukang ambil order apa yang Ma nak makan. Takde la sedap mana masakan yang dihidangkan. Tapi cukup menggembirakan apa yang kita hidang habis dijamah seisi keluarga. Kami juga sempat hantar Ma buat rawatan dialysis. Syukur sangat sebab apa yang arwah hajatkan dapat kami penuhi.
 
Kami sentiasa doakan arwah Ma agar ditempatkan bersama insan-insan terpilih dan tenang di sana. We will always miss u mom .. Al-Fatihah .
 

 Alwani bersama arwah nenek.




Khamis, 20 November 2014

Batuk : Penawar paling mujarab.

Salam muhibbah semua. Ramai yg bertanya... kenapa lama sesangat blog ni tak update? huhuhu... terharu pula rasanya... yelah.. blog ni bukan ramai sangat follower nya. ada sebab tak update.. masalah kesihatan yang tak berapa nak mengizinkan. hari ni gagahkan diri juga update mana yang rasa patut dikongsikan bersama pembaca semua.
 
Batuk... semua orang pernah batuk. Batuk kalau lama-lama boleh bawa kepada selsema. Bila dah selsema ia boleh berjangkit pula dengan orang sekeliling terutama anak-anak kecil. Dulu, aku seorang yang susah untuk sembuh dari batuk. orang kata batuk 3 bulan. pernah dengar tak??? alaa... batuk tu.. batuk tak berkahak... sekali tekak gatal... batuknya tak henti-henti sampai merah biji mata tahan gatal tekak & batuk. pastu rasa panas telinga dan tengkuk. uish...memang teruk sangat batuk jenis ni. itu semua bergantung harap pada ubat klinik. memang tak berkesan langsung.
 
Itu dulu... sekarang tidak lagi. syukur Alhamdulillah... aku telah diperkenalkan oleh seorang sahabat kepada satu produk muslim bumiputera iaitu Terapi Batuk Madu Herba keluaran Madu Tualang King Honey. Telah diuji keaslian madu lebah ini oleh FAMA, MOA, MITI, MARA dan MARDI. sekarang ni kalau tekak rasa semacam jer... cepat-cepat minum madu ni. dengan izin Allah dalam masa 3 hari boleh sembuh dah.
 
Cara makan madu ni..
 
- didahulukan dengan bismillah dan selawat atas nabi
- niat mohon kesembuhan hanya dari Allah Ta'ala
- batuk dah lama sangat ... 1 sudu plastic kecil 4 jam sekali
- baru batuk ... 1 sudu plastic kecil 2-3 kali sehari
- jarakkan masa dalam 30-40 minit sebelum makan ubat-ubat lain
 
 

botol besar stok di rumah... botol kecil letak di pejabat. terbaikk!!!

So.. siapa nak cuba boleh pm/whatsapp/sms 0196418285. Jom amalkan makanan sunnah.  :-)

Feel free visit our FB page Alwani Baby Land :)

 

Jumaat, 5 September 2014

Salam Aidilfitri 1435/2014

Assalammualaikum dan selamat sejahtera. Didoakan kalian sentiasa sihat dan masih dalam mood raya (w/p raya dah habis.. huhuhu). lama sungguh tak bersiaran dalam blog ni. nak buat macamana... tahap kesihatan tidak mengizinkan diriku berbuat demikian. Allah sayang... tu pasal Dia duga. Syukur Alhamdulillah... sekarang dah beransur sihat dan bertenaga. so... untuk post kali ni tak lain tak bukan jeng..jeng..jeng... RAYA!!!!!! Selamat Hari Raya Aidilfitri  Maaf Zahir Batin. cuci mata je la ye tuk post raya kali ni. hehehe..

 
 buah hati ibu ayah
 
 
 alwani ngamok dah. letih photoshoot lama sgt.
 
 Tersang 3 in da house
 
 selamat hari raya !!!
 
dialah yg paling menyerlah. tak takut langsung w/p kali pertama main.

ok. sekian. babai :)

Isnin, 12 Mei 2014

Susu Mummylicious - terbaikkkk!!!!

Salam 1Malaysia.
 
SUSU.. ada orang suka minum susu. ada yang tak suka minum susu. ada juga yang alah pada susu. kenapa boleh jadi begitu ? jawapannya ada pada diri sendiri. no komenlah ye. tapi nak share satu cerita tentang alahan pada susu. nak cerita kat sini panjang sangat... sebaiknya you all klik SINI. baca sampai habis. siapa baca link tadi pasti perasan yang alahan susu kebanyakannya dari susu lembu. bukan nak kata susu lembu tak elok... cuma.. PENTINGnya keperihatinan kita sebagai ibu bapa agar jangan ambil mudah jika ada tanda-tanda ruam pada anggota badan anak. setiap anak adalah berbeza dengan anak yang lain. jangan asyik dok kata "si abang ngan kakak masa kecil2 dulu ok jer minum susu tu..adik plak tak boleh" . haaa.... jangan ambil mudah ye kawan2.
 
Dipasaran sekarang ada banyak pilihan susu yang boleh kita dapati dengan mudah. susu lembu ada. susu soya ada. susu kambing ada. susu unta pun dah ada sekarang ni. terpulanglah pilihan masing-masingkan. Kami sekeluarga pun dah jumpa minuman susu yang boleh diminum untuk seisi keluarga. Susu keluaran bumiputera muslim. Diperakui HALAL oleh JAKIM, mendapat pengiktirafan dari Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI) dan semestinya sedap. susu apa ??? tak lain tak buat Susu Kambing Mummylicious.
 

Susu Kambing Mummylicious
  • Susu Mummylicious ini sesuai untuk semua peringkat umur dari 1 tahun sehingga warga emas.
  • Terdapat dalam 2 perisa iaitu vanilla dan strawberi dengan tambahan ekstrak kurma, kismis, delima, habatussauda, buah tin, buah zaitun, madu, za'faran, manna dan avocado.
  • Tanpa sukrosa (gula)
  • Tanpa bau hamis

Kurma - membantu mencergaskan minda. - membantu menurunkan paras kolestrol. - sebagai agen antioksidan (sumber glutathione). - baik untuk kesihatan mata.
 
Kismis - membantu mengurangkan risiko strok. - membantu menguatkan tulang. - membantu melawan bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi dan gusi.
 
Delima - kaya dengan zat besi yang penting dalam pembentukan sel darah merah. - membantu memperbaiki struktur usus. - sumber besar dalam folid acid (untuk pertumbuhan saraf bayi). - mengurangkan alahan (morning sickness) pada ibu mengandung. - mengurangkan bengkak kaki ibu mengandung.
 
Habatussauda - membantu meningkatkan daya ketahanan badan. - membantu mengurangkan batuk dan asma. - membantu mengurangkan rasa loya dan muntah.
 
Buah Tin - membantu memulihkan penyakit buasir. - melawaskan pembuangan air kencing. - membantu merawat batuk yang berpanjangan.
 
Madu - mengandungi antioksida membantu menghalang kanser. - Awet muda
 
Za'faran - membantu memudahkan penghadaman. - mengurangkan bau mulut. - membuang asid dan angin dalam perut.
 
Manna - bertindak sebagai prebiotic (makanan untuk bakteria baik dalam usus). - membantu mengurangkan gas dalam badan. - menggalakkan pembiakan bakteria sihat dalam perut. - dapat mencegah kanser kolon, sembelit dan cirit-birit.
 
Avocado - membantu mencegah kanser. - membantu menurunkan paras kolestrol. - sebagai agen antioksidan (sumber glutathione). baik untuk kesihatan mata.
 

Cara minum susu mummylicious
Siapa yang tak boleh minum susu lembu, anda disyorkan minum susu mummylicious sebab sukatan bancuhan susu hanya 2 skop = 120ml air bersamaan 4oz. sikit aje kan... tak payah penuh 1 mug nak habiskan. Minum 1 - 2 kali sehari.
 
Mana nak dapat susu mummylicious?
Siapa nak cuba rasa susu yang sedap ini boleh hubungi terus Alwani Baby Land di talian 0196418285.
 
* Sample 1 sachet RM2.50.
* Sebotol 600g vanilla dan strawberi RM59.90 (WM) / RM69.90 (EM)
 
~~*~~ Usaha dan tawakallah kepada Allah atas usaha dan niat kita atas setiap sesuatu ~~*~~


Khamis, 8 Mei 2014

~~ Set pam susu mampu milik ~~

Salam 1Malaysia kepada semua pembaca budiman. Didoakan anda semua sihat dan gembira selalu bersama insan-insan tersayang.
 
Kali ini ABL nak promo sikit pasal pakej set pam susu untuk ibu-ibu yang sedang mencari-cari pam susu. ABL masih mengekalkan set breastpump dari Eve Love. Kenapa Eve Love ?? sebab produk Eve Love adalah produk buatan Malaysia dan diasaskan oleh seorang pakar laktasi juga seorang muslimah tanah air. Lagi pun breastpump Eve Love adalah yang pertama di Malaysia boleh cas menggunakan powerbank, direct to power supply dan boleh juga guna bateri AA. Dan yang paling menarik sekali ada disediakan music button untuk memberi ketenangan kepada si ibu ketika proses pumping.
 
 


Tawaran dibuka mulai sekarang. Berminat boleh PM ABL di talian 0196418285. Dah tiada alasan untuk tidak beri anak susu ibu lagi selepas ini kecuali atas sebab kesihatan.

~~ Jom sokong dan beli barangan tempatan. ~~

~~ Jualan booth Alwani Baby Land for the 1st time ~~

Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia.
 
Tahun 2014 ini dirasakan permulaan tahun yang amat sibuk dan memenatkan. penat dan berbaloi sampaikan blogku ini pun jarang-jarang bersiaran dengan cerita-cerita terkini. itulah perjalanan kehidupan setiap yang bernama manusia.
 
Nak berkongsi cerita pasal bisnes online kami yang telah beroperasi selama 1 tahun 30 hari . syukur alhamdulillah. pengalaman 6 bulan pertama memang agak perit juga nak pikat pelanggan, nak perkenalkan produk-produk yang ABL jual. maklum sajalah.. ramai lagi peniaga-peniaga di luar sana yang dah lama berkecimpung dalam bisnes online. yang dah ada kedai pun buat servis online. so, semestinya persaingan sangat hebat. tapi takpe.. kami tetap teruskan usaha kami. untuk permulaan, produk yang kami jual adalah baju-baju bayi dan kanak-kanak, romper's carter, lamaze toys, baby neck float, nosefridal dan aneka botol susu. then create FB page. nak suruh orang lain LIKE page pun bukan senang. kena rajin invite and reinvite (tebal gambar profile FB asyik dok suruh orang LIKE ajer... hahahaha.. ) nak promosikan lagi barangan jualan, bawa la ke opis jual pada member2 .. bagi la diskaun sikit. then dari situ member akan tolong promosikan. ye la... mesti orang tanya beli kat mana romper's berlengan panjang??  beli kat mana Lamaze toys ni?? murahnya baju ni... beli kat mana?? and bla.. bla.. bla.... tentulah member ni kata beli kat Alwani Baby Land. dari situ orang kenal ABL. ada member ni bertukar ke Johor pun still order and repeat order siap ajak kawan-kawan sekali pakat beli ramai-ramai. syukur alhamdulillah.
 
Masuk bulan ke 9, kami dah boleh menilai apa produk yang perlu dikekalkan, produk yang perlu digugurkan (no repeat order) dan apa produk yang perlu ditambah dalam bisnes. item berikut dapat sambutan yang amat baik.
 

 


 
Berikut adalah produk yang menjadi hot item sehingga ke hari ini : 

 

 

 
 
Cukup setahun beroperasi secara online, ABL mula bergerak setapak ke hadapan dengan membuat jualan secara offline pula. First event yang kami sertai ialah pada 4hb - 6hb April di Karnival Mesra & Cinta Masjid di Bandar Sunway. Keduanya pada 19hb - 20hb April di Karnival Wanita BBR. InsyaAllah akan ada banyak lagi events yang akan ABL sertai. Mohon doa dari semua ye.
 
 




Bila dah terlibat dengan jualan offline macam ini, banyak yang kami pelajari dari pemerhatian dan dapat pengalaman yang amat berguna. Antaranya.. jika berlaku hujan apa patut kami lakukan. Niaga malam apa perlu ada. lampu, kabel, kerjasama dengan rakan niaga khemah sebelah yang kita tak kenal, macamana nak target pelanggan dengan keadaan cuaca dan masa. dan banyak lagi yang telah kami pelajari. Jadikan itu semua sebagai ilmu dan cabaran serta semangat untuk terus berjaya dalam perniagaan.
 
Terima kasih kepada para pelanggan yang singgah dan membeli barangan jualan kami. InsyaAllah.. kami akan perbaiki segala kekurangan dan beri servis terbaik untuk pelanggan yang dihormati.
 
Teruskan menyokong Alwani Baby Land and thank you so much to all customer.

Selasa, 15 April 2014

Cacing pada kanak-kanak.

CACING... OH TIDAK!!!!!

2 minggu lepas pengasuh Alwani bagitau yang Alwani berak berair. nak kata salah makan... kami yang lain semuanya ok. tapi dalam dia cerry berry tu... alwani tetap aktif dan lasak. so, kami pantau aktiviti dia sepanjang masa. demam takde, batuk selsema pun takde. so, kami beranggapan dia salah makan dari sumber yang tak diketahui (boleh ke camtu ibu dia pk.. hermm). masuk hari ke 5, Alwani dah mula kurang makan. asyik nak susu ibu saja. sampai luka ibu dia punya totttt... yang paling ketara sekali alwani tak mahu makan nasi. kalau disuap ada la 3-4 suap saja. haa... kat sini ibu dia dah rasa semacam. sebabnya alwani dah pandai minta nasi kalau dia nak makan. 'abu.. acik..nak acik'  abu=ibu. sedih sangat masa ni... dia pun dah tak aktif... asyik tengok tv upin ipin sepanjang masa.
 


 

 
malam tu juga pergi klinik, biasa la doktor bagi ubat batuk/selsema dan serbuk untuk normalkan najis (kena bancuh dulu). agak-agak uols la... nak ke budak setahun minum air bancuhan serbuk tu??? nurse suruh letak dalam makanan pun tak menjadi.. pelik sungguh rawatan cara tu. tak puas hati sebab ubat banyak keluar dari masuk mulut, kami pergi sekali lagi klinik yang sama tapi doktor lain pula. kami terangkan pada doktor simptom-simptom sakit alwani dan doktor tu angguk-anguk kepala jer. eh... dalam hati ni rasa geram pula. dah habis citer baru doktor kata maybe ada cacing dalam usus. puncanya mungkin dari persekitaran yang tidak bersih seperti berjalan tidak berkasut, kutip sesuatu kemudian masuk ke dalam mulut, tangan kotor dan mungkin juga dari haiwan peliharaan. bukan kanak-kanak saja yang boleh dijangkiti cacing, orang dewasa dan haiwan pun boleh dijangkit cacing. cacing pun ada banyak jenis.. yang alwani ni tak tau la jenis apa. doctor tak bagi ubat sebab ubat semlm ada lagi cuma ada tambah 1 lagi ubat iaitu ubat cacing ZENTEL. Tak terlintas pun difikiran alwani kena serangan cacing dalam usus. kesian anak ibu. memang lesu saja badan dia.  :(



orang dulu2 ada pesan... kalau nak bagi makan ubat cacing JANGAN ketika bulan mengambang penuh. sebabnya masa bulan mengambang penuh, cacing sedang aktif untuk pembiakan. bagi makan ubat cacing pun tidak berkesan. sibuk la ibu dia mendongak ke langit dengan harapan bulan tidak muncul huhuhu... maka dengan itu selamat sudah upacara bagi makan Zentel kepada Alwani. syukur Alhamdulillah masuk hari ke 2 Alwani berselera makan dan aktif semula. yeaa!!!

ikutkan jadual temujanji klinik kesihatan kerajaan ubat cacing diberi pada anak-anak ketika usia 2 tahun. macam kes Alwani ni terpaksa la bagi makan awal. kena ingat tarikh sebab cukup 6 bulan kena bagi lagi makan ubat cacing.

 
~~~ carilah penawar selagi ia tidak memudharatkan anda ~~~