Isnin, 31 Disember 2012

Rawatan Sonotron untuk batuk berkahak.

Lepas balik dari kampung (selesai majlis aqiqah & doa selamat) Alwani masih lagi batuk2. kami mula risau batuknya semakin kerap. sebelum jadi parah, kami telah bawa adik ke klinik Dr. Khadzali di Ulu Kelang Ampang untuk rawatan sonotron. rawatan sonotron ni dah lama sebenarnya digunakan untuk merawat penyakit di Malaysia cuma penggunaannya kurang meluas dan tertumpu pada sesetengah penyakit saja. antara penyakit yang boleh dirawat dengan kaedah ini ialah resdung, gout, sakit otot, sakit sendi, asma, stroke, sakit kepala dan beberapa pemyakit fizikal yang ringan seperti terseliuh.

Kami kenal dengan rawatan sonotron ni lebih kurang 10 tahun lepas ketika aiman berumur kurang 1 tahun. aiman dulu masa umur 6 bulan telah disahkan menghidap bronkitis (bronchitis) dan ditahan wad selama 6 hari. ini berikutan batuk yang berterusan. lepas sihat dan keluar hospital aiman batuk semula. on off batuk dia. then member opis lama cadangkan buat rawatan sonotron ni. (dengar sonotron ternganga gak la mulut tu sebab tak pernah dengarkan..hik..hik..hik..). kami pun pergilah ke klinik Dr. Khadzali seperti yang dicadangkan tadi. since dari situlah kami sering gunakan rawatan sonotron sekiranya anak-anak batuk. masa bawa Alwani hari tu.. Dr. Khadzali tersenyum gembira melihat aiman yang pernah dia rawat 10 tahun lepas sihat walafiat. ayat doktor "awak (aiman) semakin membesar.. tapi doktor semakin tua" . terima kasih Dr. Khadzali dengan izin Allah kebijaksanaan doktor dalam bidang ini telah banyak membantu insan2 yang diduga dengan pelbagai penyakit agar dapat sembuh dan sihat semula.

So, sesiapa nak cuba rawatan ini di sekitar Ulu Kelang boleh ke klinik Dr. Khadzali. setiap penyakit ada ubatnya melainkan sakit di saat kematian. berusahalah kita demi untuk mengekalkan tahap kesihatan agar dipermudahkan kita melaksanakan amanahNya dimuka bumi ini. 

No.3, Rumah Kedai,
Jalan AU 5C/K,
Ulu Kelang, Ampang
54200 Kuala Lumpur
Tel - 03 4108 3716



Dr Khadzali sedang lakukan sonotron. rilek jer alwani. kuat macam ibu dia..hehehe..
 

Oppss... lupa nak bagitau status alwani sekarang. syukur alhamdulillah, lepas 2 kali buat rawatan sonotron alwani kini sihat sepenuhnya. kahak tu keluar melalui najis (banyak giler keluar. masa sonotron hingus yang keluar.) doktor pesan... kalau bayi/kanak2 kecil yang tak pandai nak buang kahak.. mandikan mereka dengan AIR SUAM (jangan mandikan dengan air biasa/paip sebab nanti lambat baik.) lagi satu.. boleh buat tepukan percussion bagi melonggarkan kahak. baca kat sini cara tepukan percussion.

bentuk tapak tangan untuk buat tepukan percussion.

note : mungkin ada teknik rawatan lain yang kami tidak tahu selain dari rawatan sonotron. walau apa pun dan bagaimana cara sekali pun teknik rawatan yang ada ia boleh dipraktikkan selagi tidak memudaratkan bayi/kanak2.  :)
.

23 ulasan:

  1. thanks for the info! sy memang suke ke klinik dr.hj.khadzali.. and for the 1st time kene sonotron yesterday but still on treatment 3 hari berturut-turut...sakit asma n batuk da almost 3 bulan...

    BalasPadam
  2. siapa yang buat sonotron?? semoga cepat sembuh. so far, ramai kawan-kawan yang saya minta mereka refer Dr Khadzali cepat sembuh.Alhamdulillah.

    BalasPadam
  3. tq 4 d info.. nk tanye, berapa charge utk rawatan sonotron tu ye?

    BalasPadam
  4. Mariah Raffin .. tak sampai rm60 rasanya. klinik ni dh jadi klinik panel opis husband. tunjuk kad aje skrng ni. tak pasti kos sebenar brp. boleh call klinik dulu.

    BalasPadam
  5. ank sy dh agak lama batuk..rs nk try..nk cr klinik yg dekat sikit sbb sy dok putrajaya..

    BalasPadam
  6. Rawatan sonotron bagus utk ank2 selsema n batuk..
    Mmg boleh rawat scra smulajadi dgn cepat.

    Sape2 area Bangi boleh ke
    Pusat rawatan sonotron tawakal
    8am-11pm (buka tiap hari)
    019-4007258 (no office x save)
    (Kene call Dulu buat appointment)

    Rate dlm rm30/sesi x silap

    BalasPadam
  7. Ade sape2 tau kalau di jb clinic mana yg ade wat treatment ni?

    BalasPadam
  8. Ade sape2 tau kalau di jb clinic mana yg ade wat treatment ni?

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum.. bole sy tau area mana?sy dok kt ampang..bandar baru ampang..sy nk buat sambungan sonotron ni..bru aje buat pd 2/2/16..sama sy dh lama..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klinik Keluarga Dr Hj Mohd Khadzali
      No.3, Rumah Kedai,
      Jalan AU 5C/K,
      Ulu Kelang, Ampang
      54200 Kuala Lumpur
      Tel - 03 4108 3716

      Padam
  10. Assalamualaikum.. bole sy tau area mana?sy dok kt ampang..bandar baru ampang..sy nk buat sambungan sonotron ni..bru aje buat pd 2/2/16..sama sy dh lama..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klinik Keluarga Dr Hj Mohd Khadzali
      No.3, Rumah Kedai,
      Jalan AU 5C/K,
      Ulu Kelang, Ampang
      54200 Kuala Lumpur
      Tel - 03 4108 3716

      Padam
  11. Area sg buluh ade x terapi sonotron nie

    BalasPadam
  12. Area sg buluh ade x terapi sonotron nie

    BalasPadam
  13. saya br nk buat esok.. ade call klinik sll tak pick up call..

    BalasPadam
  14. Maaf ganggu . Nak tanya area kuantan pahang ada tak rawatan sonotron nie..

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum, nak tanya sesiapa yang tau, ada tak pusat rawatan ini dekat Parit Buntar, Perak. Terima Kasih atas bantuan saudara.

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum.. siapa tahu klinik sonotron kt kedah,especially area jitra/alor star.. dh google tpi xjumpa..huhu

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum.. siapa tahu klinik sonotron kt kedah,especially area jitra/alor star.. dh google tpi xjumpa..huhu

    BalasPadam
  18. klinik taqwa gunung rapat ipoh ada rawatan sonotron. blh google maps cari alamat klinik.

    BalasPadam
  19. Area kuantan pahang xde ke ye???

    BalasPadam