Selasa, 5 Mac 2013

Alat sedut hingus bayi yang amat praktikal.

Bayi kalau selsema mesti kesian kita tengokkan. selalunya batuk akan menyusul selepas beberapa minggu selsema tak baik2 jugak. sekarang ni pun Alwani tengah selsema. walaupun dia tak meragam, ibu dia yang geram tengok lelehan dari hidung dia. kalau kita sapu/lap hidung tu punyalah dia marah. TAPIIIII ... itu dulu.. sekarang ni kami telah menjumpai 1 alat penyedut hingus bayi yang amat praktikal dan tidak menyakitkan bayi iaitu NOSEFRIDA Nasal Aspirator. alat ni pun member opis yang perkenalkan. maklumlah dah sama2 ada anak kecil kami selalu sharing bab2 kesihatan, peralatan bayi, makanan dan sebagainya. alat ni keluaran negara Sweden. tak semua kedai bayi/farmasi jual alat ni. cara penggunaan alat ni sama seperti cara orang dulu2 iaitu kaedah sedut. haaa.. uols pernah sedut ke hidung anak2 ?? kami tak pernah buat sebab tak reti.cam kekok aje. bila dah ada alat ni.. senang sesangat. cara guna alat ini.. letak bekas yang tirus dihujungnya (ada lubang) ke dalam lubang hidung bayi then sedut menggunakan saluran tiub yang bersambung dengan bekas tadi. sedut la sekuat hati ia tetap tidak menyakitkan tisu dalaman hidung bayi. sebab ada span yang menghalang udara sedutan yang terlalu kuat. hingus tu akan disedut masuk ke dalam bekas berlubang tadi. nah kau... yang hijau2 pun keluar. kat mana nak cari nasalfrida??? uols boleh dapatkannya di Alwani Baby Land .

 begini rupanya alat yang diceritakan tadi. -gambar dari google-

cara menggunakan Nosefrida Nasal Aspirator. -gambar dari google-


p/s : jom shopping di Alwani Baby Land.

Tiada ulasan:

Catat Komen