Khamis, 29 Ogos 2013

Susu lembu vs susu kambing.

Mesti ibu-ibu kat luar sana tercari-cari susu formula apa yang terbaik untuk bayi kita selepas susu ibu kan?? actually sebelum tulis post ni Alwani dah campur minum susu ebm + susu formula di rumah pengasuh. masa umur dia cecah setahun. penerimaan Alwani dgn susu formula ni pun ok. minum aje tak menolak (tu pasal lupa nk update dlm blog.. hehehe). kalau nampak ibu dia je baru dia tolak susu botol. tak kira la ebm or fm. first fm ibu bagi Alwani susu BIO-LAC keluaran era edar marketing. bagi ibu2 yang memang cukup2 2-3 bulan bg BF pada bayi boleh cuba bagi susu ini. struktur susu tu pun cair seakan-akan susu ibu.

Susu BIO-LAC - telah dirumus mengikut nilai keperluan pemakanan garamtisu biokimia (BTS) yang berperanan merangsang pertumbuhan dan perkembangan tisu tubuh khusus untuk tumbesaran, menjadi sumber nutrisi utama kepada bayi dan menjaga kesihatan tubuh bayi sesuai dengan konsep piramid makanan. 



Sebab apa ibu ambil susu bio-lac ni???... sebab masa Aiman baby dulu pernah bagi dia makan Growell. ketika mengandungkan Juna pula memang ambil set Salindah + Growell. memang berkesan produk-produk keluaran eraedar ni. tu pasal takde rasa was-was nak guna produk ni. RTC pun ambil until now iaitu remidi tambah susu badan. ok.. sambung citer Alwani tadi... susu BIO-LAC ni guna sebungkus aje... pastu guna susu lain plak... hehehehe.. sj suka tukar2 sambil google apa yg terbaik untuk si comel kita. susu fm kedua Alwani ialah.... iLHAM



Kononnya taknak bagi anak susu lembu ler.. susu iLHAM ni sama seperti susu biasa cuma kelebihannya dari segi terapi ayat A-Quran disamping khasiat tambahan seperti kurma, kismis, badam, ginko dan maca. struktur susu masih seakan-akan warna susu ibu. pernah suatu hari tu sediakan susu iLHAM untuk Alwani yg tetiba merengek tapi mata pejam. bagi dia minum susu tu jam 730 mlm. tapi biasa la.. bila tau ibu dia ada... 1oz sj dia minum. so yg baki tu biarkan aje la dlm botol smpi esok hari jam 630 pg. yang bestnya... struktur susu tu yang dah dekat 12jam masih cair mcm mula2 bancuh. takde pembentukan lemak susu macam susu yg dh basi. wahh... rasa best plak guna susu ni. tapi biasala ... cukup sebungkus guna, Alwani minum susu lain plak. hehehehe... ibu dia suka tukar2... yang ni baru 2 hari minum. so far tiada alahan atau penolakan. Aiman dan Juna pun tak pernah minum susu ni... jeng..jeng..jeng...  google punya google... terjumpa la susu kambing Karihome. 


Susu kambing ni menurut kajian pakar pemakanan bayi/kanak2.. adalah susu ke 2 terbaik selepas susu ibu dan minum susu kambing adalah sunnah kerana Nabi junjungan kita mengamalkan minum susu kambing. khasiat susu kambing juga menyamai khasiat susu ibu. so.. susu kambing ni bagus la untuk bayi. bukan untuk bayi sj... juga untuk orang dewasa. antara lain kelebihan susu kambing ialah :

  • kandungan potassium dan kalsium yang tinggi serta kandungan sodium yang rendah. Ia dapat membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
  • membantu menguatkan tulang dan gigi.
  • kaya dengan protein, enzim-enzim dan vitamin A yang penting untuk kesihatan.
  • sangat sesuai untuk ibu mengandung dan ibu-ibu yang menyusukan anak.
  • mencantikkan kulit dan merawat penyakit.
  • menguatkan sistem immunisasi paru-paru dan bersifat anti-arthritis
  • menyeimbangkan kandungan gula dalam darah
  • amat disyorkan untuk golongan yang alah pada susu lembu.
  • susu kambing juga dapat membantu memulihkan gastrik, ulser perut, penyakit kuning, insomnia, heoatitis A, migrain, gout, buah pinggang, kencing manis dan membantu mencegah kanser.
wokey... lega rasa hati pabila Alwani dpt terima semua susu kat atas ni. in the same time susu ebm masih dibekalkan kepada pengasuh. susu fm ni just as backup memandangkan hasil ebm dh tak semeriah dulu. hasil carian ibu lagi tentang susu kambing ni... dengan izin Allah... ibu terjumpa 1 lagi produk susu kambing buatan tempatan ditambah dengan 8 pemakanan sunnah iaitu habatussauda, delima, kurma, madu, zafaran, zaitun, buan tin dan kismis. susu ni first time dengar iaitu .. Susu Tepung Kambing Asli MiQaLiciuos yang pertama di Malaysia. Ia dikilangkan di Intan Biotech Sdn Bhd dan milik sepenuhnya oleh bumiputera melayu dan beragama Islam. lepas ni susu Karihome akan digantikan dengan susu ni pulak.

Syukur alhamdulillah... dapat juga jumpa fm untuk Alwani. ada 3 jenis tu . pasni boleh la rotate susu takde la budak comel tu jemu. 

Harga susu di pasaran : 
1. Bio-Lac - RM23
2. iLHAM - RM48.90
3. Karihome - RM49.90 (harga ikut tuan kedai)
4. MiQaLicious - RM42.90


p/s:feel free pls visit ABL @ FB ABL 

30 ulasan:

  1. Assalam. Mmg pilihan yg terbaik ibu2 yg mmbuat pilihan mmberi ank susu kmbing berbnding susu lembu. Mknn kegemaran nabi kita sudah tentu byk kebaikannye lg2 susu kmbing yg dicampur dgn mknn sunnah. Utk tahu kebaikan dan khasiat susu kmbing+ mknn sunnah yg lain jemput singgah blog sy ye..nk dptkan susu kambing Lennoza+7mknn sunnah pun boleh kt situ..http://manja-anakku.blogspot.com/?m=0

    BalasPadam
    Balasan
    1. w.salam. ye betul tu.
      wow... cantik blog. blh cuci2 mata .. hihihi.

      Padam
  2. Balasan
    1. Manja Anakku... jom kita jadi follower .. blh sharing n caring ....

      Padam
  3. Sukanya susu kambing.harganya mahal :(

    BalasPadam
  4. Aisah hanafi... kandungan tambahannya yang amat baik untuk kesihatan ok kann... daftar la jd agen dapat harga murah w/p untuk kegunaan sendiri. :-)

    BalasPadam
  5. Apa beza miqalicious dgn karihome??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sis..
      Miqalicious atau nama barunya sekarang Mummylicious, ia keluaran produk bumiputera islam dan terdapat tambahan 8 makanan sunnah. antaranya madu, habatussauda, kismis, kurma, buah zaitun, buan tiin, za'faran dan delima.

      karihome - produk dr new Zealand. susu kambing semata-mata...

      sis nak try boleh beli sample dulu. rm2.50 1 sachet.

      Padam
  6. Sebenarnya xpe ke tukar2 susu ek? Ibu sy ckp xelok tukar2.. Biar tetap..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Diana Yatt... setakat ini anak-anak sy ok. xde masalah. sekarang mmg guna mummylicious sepenuhnya.

      Padam
  7. Diana yatt..ape sebab x elok yek tu?

    BalasPadam
  8. Boleh juga guna susu terbaru, yang telah ditambah baik.

    Susu kambing dengan formulasi makanan sunnah dan ditambah baik dengan bacaan Ruqyah.
    Boleh dapatkan info lanjut di web:

    www.assalam.com.my/index.php?page=susu_bayi_islamik

    BalasPadam
    Balasan
    1. tuan Pengurus Assalam... terima kasih sudi singgah blog saya yg tak seberapa ini. saya sokong produk keluaran muslim bumiputera. semoga Berjaya tuan.

      Padam
  9. Assalam sis. Nak tanya, sy baru je beli tadi susu Mummylicious for kids. Dlm sehari tu brapa kali anak sis minum? Anak sy usia 1 tahun 9 bln. Dia menyusu susu Enfagrow A+ step 3 7-8 kali sehari total 35-45oz sehari. Ada masalah sembelit & cirit-birit almost every formula dh cuba from the cheapest to this expensive Enfagrow A+ step 3. So, nak try susu kambing. Kalau ok, plan nak tukar terus ke Mummylicious for kids ni.

    BalasPadam
  10. Assalam sis. Nak tanya, sy baru je beli tadi susu Mummylicious for kids. Dlm sehari tu brapa kali anak sis minum? Anak sy usia 1 tahun 9 bln. Dia menyusu susu Enfagrow A+ step 3 7-8 kali sehari total 35-45oz sehari. Ada masalah sembelit & cirit-birit almost every formula dh cuba from the cheapest to this expensive Enfagrow A+ step 3. So, nak try susu kambing. Kalau ok, plan nak tukar terus ke Mummylicious for kids ni.

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum...sy juga inhin bertanya bayi berusia setahun berapa kali ye minum susu kambinh mummylicios?

    BalasPadam
  12. waalaikumsalam sis Shadzack Eryn dan sis Rozitasaidin Pratunas. Maaf lambat reply sebab sy cuti bersalin.
    Sis Shadzack ..berapa kali anak minum susu dalam sehari adalah bergantung kepada anak itu sendiri. Jika anak kurang makan selalunya akan minum susu lebih kerap. Jika anak kenyang sebab makan nasi contohnya .. susu mungkin anak minum ketika hendak tidur sj atau anak haus. Kandungan dalam susu mummylicious ini membantu melawaskan perut. Sis boleh cuba beli yang trial set 300g (rm25).

    Sis Rozitasaidin Pratunas .. anak berusia setahun atau bayi yang sudah makan solid food boleh minum susu kambing mummylicious. Kekerapan menyusu bergantung kepada anak itu sendiri.

    Seminggu pertama memang ada penolakan bagi anak sebab anak-anak dah pandai pilih rasa. berkat kesungguhan ibu insyaAllah anak boleh minum susu mummylicious.

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk mendapatkan susu Mummylicious for kids dimana ya sist? anak saya umurnya 10 bulan kira2 kl minum susu Mummylicious for kids ndak pa2 kan?

      Padam
  13. untuk mendapatkan susu Mummylicious for kids dimana ya sist? anak saya umurnya 10 bulan kira2 kl minum susu Mummylicious for kids ndak pa2 kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sis Risa Gowwiyuningsih... susu mummylicious dijual secara online dan dari agen berdaftar saja. Sekiranya nak mencuba boleh whatapps sy 0196418285 atau emel ismera2116@gmail.com . InsyaAllah tiada kesan buruk jika amalkan minum susu ini. Anak saya sudah 2 tahun minum susu mummylicious dan alhamdulillah belum pernah kena sembelit. :)

      Padam
  14. salam...camne nk dapat kan susu mummylicious ye? baby sy 9bulan alah pada susu lembu.

    BalasPadam
  15. Balasan
    1. Salam sis siBuLat.. sis blh beli sample susu rm2.50 atau trial set 300g. PM sy utk keterangan lanjut 0196418285.

      Padam
    2. Salam sis siBuLat.. sis blh beli sample susu rm2.50 atau trial set 300g. PM sy utk keterangan lanjut 0196418285.

      Padam
  16. Susu mummyliciuos ni sesuai tak utk baby 0-6 bln?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sis nalyn'r .. baby yg dh mula makan solid food blh minum susu ni.

      Padam
  17. saya nak beli susu bio lac di mana yang murah ye ..area mersing johor

    BalasPadam
  18. saya nak beli susu bio lac di mana yang murah ye ..area mersing johor

    BalasPadam